Pages

31 Aug 2013

READING: LIFE OF PI - YANN MARTEL


Alweer een tijdje geleden - toen ik nog in het zonnig venetie te vinden was en athene er nog aan zat te komen- las ik Life Of PI. Maar ik kan het verhaal nog haarfijn vertellen, als je wilt zelfs tot in de detail. Het is een verhaal dat je niet zomaar vergeet, ik zal zelfs verbaasd zijn als ik bij elke tijger, hyena of schildpad NIET aan het boek denk. 

Ik had van te voren gelezen dat de eerste 100 bladzijdes niet veel soeps waren, mooi geschreven dat wel, maar het verhaal zou daarna pas echt beginnen. Die eerste hoofdstukken zou je kennis maken met zijn verleden. Maar wat zijn nu honderd bladzijden? Daarbij denk ik aan een twee avondjes lezen, wat meestal ook het geval is. Hierbij leken de eerste honderd bladzijden wel tien keer zo lang en moest ik echt worstelen om er door heen te komen. Tot ik er echt voor ging zitten, op de boot - wat natuuurlijk special effect gaf - in de zon met een glas drinken, mijn oortjes in  en mijn boek in mijn hand. Ik besloot om het dek niet meer te verlaten voordat ik het boek uit had. En toen begon het.


Het verhaal gaat of Piscine die met zijn famillie van India naar Canada vehuist. Per boot dat wel, want de halve dierentuin van zijn vader zit ook op de boot. De boot haalt Canada alleen nooit en door enkele ongevallen beland Piscine ( of Pi) op een reddingsboot midden in de grote oceaan ( Pacific Ocean ) samen met een tijdger die de naam Richard Parker heeft, een hyena, een zebra en een oerangoetang. Niet veel later blijf Pi alleen achter met Richard Parker. Dan beginnen de dagen waarin hij Richard Parker probeert temmen, waarin hij bijna uihongert en uitdroogt, waarin hij de dagen vult met vissen, bidden en zorgen voor zijn metgezel. Richard Parker wordt zijn beste vriend. Na vele dagen komen ze aan op een eiland, wanneer het blijkt dat de dieren en de bomen op het eiland toch niet zo mooi zijn als ze lijken besluit Pi om verder te varen en neemt Richard Parker mee. Uiteindelijk spoelen ze aan in Mexico, niet wetend wat voor tijd het is, wat er met de boot is gebeurt en of er nog meer overlevenden zijn. 

Het verhaal wordt verteld vanuit Piscine - of Pi - zelf, tussen door vind je nog kleine hoofdstukjes van de schrijver die luistert naar zijn verhaal. Zo kom je er achter wat er uitendelijk van Pi geworden is. Het boek wordt geschreven alsof het leven van Pi nu echt aan de wereld wordt verteld. Vele journalisten geloofden zijn verhaal niet, Yann Martel wil de waarheid aan het licht brengen.

Het boek is niet echt spannend, langdradig en niet iets wat ik normaal zou kiezen. Het is zwaar en op sommige momenten moest ik mezelf er door heen slepen. Maar het verhaal, de schrijfstijl en de levenslessen die er in zitten maken het een van de mooiste boeken die ik heb gelezen. Want, OMG hoe mooi het was geschreven! Ik kan het niet verwoorden elke zin is geschreven met precisie overal lijkt iets achter te zitten en elek zin kan je gebruiken als qoute. Ik zou het boek beschrijven als een psychologische roman. 217 ( zeg ik het nu goed? ) op de oceaan doen veel met je en ook met Pi. 

En natuurlijk is dit een boek van 50 books te read before you die.. Weer een om af te strepen!


Liefs,
Rosalie

1 comment:

  1. Bedankt voor de recensie, wat goed dat het boek je zo beviel.

    ReplyDelete

Thank for reading!